20.6.08

20 Ιούνη: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Δεν θα ήταν υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ίσως το σημαντικότερο κοινωνικό ζήτημα στη σημερινή Ελλάδα.
Δυστυχώς οι απόψεις που υπερπροβάλονται στα εγχώρια ΜΜΕ για το θέμα αυτό, είτε θα είναι ξενοφοβικές ή ρατσιστικές και θα προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο που κατά κύριο λόγο εκφράζεται από το ΛΑΟΣ, είτε θα κινούνται στη λογική των "ανοιχτών συνόρων" όπως πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και αρκετές οργανώσεις που κατά κύριο λόγο βρίσκονται στις παρυφές του.
Προσπερνώντας βέβαια τον ξενοφοβικό λαϊκισμό της ακροδεξιάς (αλήθεια πόσους μετανάστες να απασχολεί στις επιχειρήσεις του ο... πρόεδρας Καρατζαφέρης με "μαύρη εργασία";), ενδιαφέρον έχει η θέση του ΣΥΡΙΖΑ που φαντάζει ουμανιστική αλλά όσο και να στεναχωρεί φίλους και συναγωνιστές είναι ότι ακριβώς επιζητούν και οι διάφοροι "ευεργέτες" τύπου Μαγγίνα ή οι διάφοροι εκμεταλευτές που δίνουν 20 ευρώ την ημέρα για σχεδόν ολοήμερη αγροτική εργασία στα χωράφια τους.
Είναι αυτονόητο ότι η αυξημένη ζήτηση εργασίας έχει σαν αποτέλεσμα τα φθηνά εργατικά χέρια να γίνονται ακόμα φθηνότερα, αλλά με ανευθυνότητα και με ταξική ασυνέπεια (ή μήπως συνέπεια;) η εγχώρια ευρωαριστερά επιμένει σε θέσεις που ευνοούν τελικά τη βάναυση εκμετάλευση βασανισμένων ήδη ανθρώπων.
Επακόλουθo μιας τέτοιας προσέγγισης (είτε από αριστερά, είτε από δεξιά) είναι ο περιορισμός ή ακριβέστερα η ουσιαστική κατάργηση του προσφυγικού ασύλου γιγαντώνοντας έτσι τη λαθρομετανάστευση και τη στυγνή εκμετάλευση. Αρκεί να θυμηθούμε ότι στη συγκυρία της κατάρρευσης των ανατολικοευρωπαϊκών καθεστώτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που εκτόξευσε τη μετανάστευση προς τη Δύση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ παράλληλα "άνοιγε τα σύνορα" με την Αλβανία απέρριπτε σωρηδόν τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Απλή σύμπτωση;
Φτάσαμε λοιπόν σήμερα η Ελλάδα να έχει το χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει το υψηλότερο στη λαθρομετανάστευση εξ αιτίας και της γεωγραφικής της θέσης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (δες εδώ σχετικά), κατά το 2007 "μόνο 8 αιτήσεις ασύλου έγιναν δεκτές σε πρώτο βαθμό (δηλαδή το 0,04% των αιτήσεων), ενώ 132 αιτήσεις έγιναν δεκτές σε δεύτερο βαθμό (δηλαδή το 2,05% των αιτήσεων), οι οποίες όμως περιλαμβάνουν και περιπτώσεις παλαιότερων ετών".
Η θέση της Αριστεράς οφείλει να μην διέπεται από αντιφάσεις στο μεταναστευτικό. Και θα σταματήσει να ναι αντιφατική όταν θα ξεπεράσει τα κοσμοπολίτικα σύνδρομα της και δε θα φαντασιώνεται μια πολυπολιτισμική Ελλάδα, που ναι μεν θα ναι... πολύχρωμη αλλά με το ταξικό χάσμα να θεριεύει εντός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: