26.1.08

Να σταματήσουμε το έγκλημα στον Ασωπό







Εδώ και 40 χρόνια με την ανοχή όλων μας συντελείται ένα τεράστιο έγκλημα κατά του Ασωπού, των κατοίκων που ζουν κοντά σε αυτόν και γενικότερα του οικοσυστήματος ολόκληρου του υδροφόρου ορίζοντα που διασχίζει ο ποταμός. Ολόκληρη η περιοχή από τη Θήβα μέχρι τα Οινόφυτα και από την Αυλίδα μέχρι τον Ωρωπό μολύνεται καθημερινά από το 1969 που η χούντα χαρακτήρισε τον Ασωπό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών λυμάτων. Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή παράγεται περίπου το 20% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα. Η καταστροφή του Ασωπού είναι μία από τις πολλές όψεις του ανεπανόρθωτου(;) εγκλήματος του αθηνοκεντρικού γιγαντισμού που προώθησαν οι εγχώριες ελίτ των βιομηχάνων και των πολιτικών υπηρετών τους διαχρονικά.
Όπως αναφέρεται σε κείμενο διαμαρτυρίας για συλλογή υπογραφών κατά της μόλυνσης του Ασωπού, το οποίο προωθείται από το εξαιρετικό Asopos SOS για συλλογή υπογραφών κατά της μόλυνσης του Ασωπού ( απ' όπου και οι παραπάνω φωτογραφίες σήμερα ο ποταμός "δέχεται στα νερά του τα λύματα από εκατοντάδες βιομηχανίες που
βρίσκονται σε κοντινή βιομηχανική περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, στις εκβολές του φτάνει ελάχιστο νερό. Η σύσταση του εδάφους απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού μαζί με όλα τα βιομηχανικά απόβλητα και το εξαπλώνει σε ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα. Αποτέλεσμα αυτού είναι μια τεράστια περιοχή να έχει μολυνθεί -ίσως ανεπανόρθωτα -με διάφορα απόβλητα μεταξύ των οποίων και βαρέα μέταλλα, όπως και το γνωστό -λόγω της πρόσφατης δημοσιότητας -εξασθενές χρώμιο που είναι ένα στοιχείο καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο. Πλέον το νερό από τις πηγές και τις γεωτρήσεις όλης αυτής της περιοχής δεν κάνει για καμία ανθρώπινη χρήση, ήτοι, ούτε για πόση, ούτε για μαγείρεμα, ούτε για μπάνιο και πλύσιμο ρούχων, ούτε καν για πότισμα."


Ας μη μείνουμε με σταυρωμένα χέρια!
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Asopos SOS

16.1.08

O "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ" ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ...







Δείγματα του σλαβομακεδονικού μικροϊμπεριαλισμού και των ψευδοαλυτρωτικών οραμάτων των Σκοπίων και αφορούν την προπαγάνδα που καλλιεργούν μέχρι και σήμερα για την περιβόητη "αιγαιακή Μακεδονία".
Ολόκληρο το 2007 εν μέσω παρατεταμένων αποκαλύψεων σκανδάλων η ελληνική κυβέρνηση, η αντιπολίτευση κι ένα... κατά φαντασίαν απο-εθνοποιημένο κομμάτι της Αριστεράς σε σύμπλευση με το κύριο σώμα της οικονομικής και πνευματικής ελίτ επιχειρούσαν να ανάγουν το ζήτημα σε δευτερεύον, υποβαθμίζοντας τη σημασία του μακεδονικού ζητήματος συνολικά καθώς και την αξία του μέσα σε ένα "παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον" άλλωστε...
Επισκεφθείτε το μπλογκ με τίτλο ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ (απ όπου και τα παραπάνω ντοκουμέντα) για πλήθος στοιχείων και ενημέρωση γύρω από την ψευδοαλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων.
Αποκαλυπτικός είναι ο άτυπος διάλογος που είχε γίνει τον περασμένο Μάιο στην Καθημερινή ανάμεσα στον Αλέξη Παπαχελά (Ο loser των Βαλκανίων) και στον πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαο Μέρτζο (Οι απειλές από το όνομα "Μακεδονία").
Εξαιρετικά διαφωτιστικό είναι το και το αφιέρωμα του τελευταιου τεύχους του ΑΡΔΗΝ με τίτλο "Μακεδονισμός, ο μικροιμπεριαλισμός των Σκοπίων".

7.1.08

Επιλεκτικές ευαισθησίες;

Είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των οικολογικών οργανώσεων αλλά και ορισμένων αναρχικών ομάδων για τον πετρελαιοαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αυτός θα προκαλέσει. Είναι υποχρεωμένη η κρατική εξουσία να εξαντλήσει τις δυνατότητες της και να επιβάλλει τις αναγκαίες συνθήκες που θα ελαχιστοποιήσουν το οικολογικό τίμημα. Και οφείλει να ζητήσει και να αξιοποιήσει τη συμβολή των οικολόγων και των πρωτοβουλιών των πολιτών προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι επίσης δικαιολογημένο ελάχιστοι να εμπιστευόμαστε τις οικολογικές ευαισθησίες του κατεστημένου συστήματος εξουσίας στην Ελλάδα, όταν οι λειτουργοί του δημοσίου συμφέροντος έχουν οριοθετήσει και περιορίσει το ρόλο τους σε θεματοφύλακες των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, της διαπλοκής και της διαφθοράς. Γι αυτό και η οικολογική αφύπνιση στα δεκάδες περιβαλλοντικά μέτωπα γύρω μας θα πρέπει να είναι διαρκής. Τόσο σαν μοχλός πίεσης όσο και σαν παράγοντας δράσης...
Θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει επίσης την αδυναμία κάποιων να διακρίνουν αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε "εθνικό συμφέρον". Πως δηλαδή για μία χώρα σαν τη δική μας με ανύπαρκτη υποδομή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπου και τα διάφορα "βήματα" προς αυτές γίνονται με τρόπο που να είναι κερδοφόρος όχι για το σύνολο της κοινωνίας αλλά για τους μεγαλοαστούς (πχ αιολικά πάρκα), η δυνατότητα μερικής απεμπλοκής της στην παρούσα συγκυρία από τους ενεργειακούς νταβατζήδες του βορείου Ατλαντικού, αποτελεί όχι μόνο αναγκαία συνθήκη αλλά και μορφή αμφισβήτησης του σημερινού μοντέλου της ενεργειακής αλλά και μέχρι κάποιου σημείου και της πολιτικής εξάρτησης της χώρας. Κι αυτό ανεξάρτητα με τις πραγματικές προθέσεις και αντοχές του Καραμανλή και της κυβέρνησης του...
Αυτό που είναι οξύμωρο όμως είναι οι επιλεκτικές οικολογικές ευαισθησίες από ένα μεγάλο μέρος της πολιτικά οργανωμένης οικολογίας αλλά και των συγγενών προς αυτήν πρωτοβουλίες πολιτών. Γιατί όσο και να μην κατανοούν το να μην αναγνωρίζουν τα όποια "εθνικά οφέλη" είναι άξιο απορίας να τους ενοχλούν μόνο τα ρώσικα πετρελαιοφόρα και ο αγωγός στην Αλεξανδρούπολη, αλλά όχι εκείνος που από την Τουρκία θα διασχίζει το Αιγαίο, την Πελοπόννησο και το Ιόνιο, για να μεταφέρει στη Δ. Ευρώπη το πετρέλαιο του Καζακστάν....

1.1.08

ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Η έλευση κάθε νέου χρόνου σηματοδοτεί για τον κάθε άνθρωπο τη μόνιμη αφετηρία του επανακαθορισμού των στόχων, των προτεραιοτήτων και κυρίως της στάσης ζωής που επιλέγει και επιθυμεί.
Γιατί να πρωτοτυπήσω, αφού έχω κι ένα επιπλέον προσωπικό σημείο αφετηρίας: τη διατήρηση και λειτουργία αυτού του ιστολογίου που άδοξα παραμέλησα πριν κάμποσες εβδομάδες ελέω προσωπικών υποχρεώσεων (και.. μεταξύ μας και αγκυλώσεων και αναβλητικότητας κλπ κλπ)
Προτίμησα λοιπόν εδώ και δύο εβδομάδες να ξεκινήσω από σήμερα τις νέες ΙΣΤΟ - ΛΟΓΙΕΣ! Για να μπολιαστώ από την ενέργεια που αποπνέει η δυναμική της σημερινής ημέρας: της (νέας) αρχής...
Μιας επανεκκίνησης τόσο ανανεωμένης όσο και ενδιαφέρουσας...
Εύχομαι σε όλες/όλους ένα ειρηνικό και ευδόκιμο 2008 με τύχη αγαθή...