26.1.08

Να σταματήσουμε το έγκλημα στον Ασωπό







Εδώ και 40 χρόνια με την ανοχή όλων μας συντελείται ένα τεράστιο έγκλημα κατά του Ασωπού, των κατοίκων που ζουν κοντά σε αυτόν και γενικότερα του οικοσυστήματος ολόκληρου του υδροφόρου ορίζοντα που διασχίζει ο ποταμός. Ολόκληρη η περιοχή από τη Θήβα μέχρι τα Οινόφυτα και από την Αυλίδα μέχρι τον Ωρωπό μολύνεται καθημερινά από το 1969 που η χούντα χαρακτήρισε τον Ασωπό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών λυμάτων. Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή παράγεται περίπου το 20% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα. Η καταστροφή του Ασωπού είναι μία από τις πολλές όψεις του ανεπανόρθωτου(;) εγκλήματος του αθηνοκεντρικού γιγαντισμού που προώθησαν οι εγχώριες ελίτ των βιομηχάνων και των πολιτικών υπηρετών τους διαχρονικά.
Όπως αναφέρεται σε κείμενο διαμαρτυρίας για συλλογή υπογραφών κατά της μόλυνσης του Ασωπού, το οποίο προωθείται από το εξαιρετικό Asopos SOS για συλλογή υπογραφών κατά της μόλυνσης του Ασωπού ( απ' όπου και οι παραπάνω φωτογραφίες σήμερα ο ποταμός "δέχεται στα νερά του τα λύματα από εκατοντάδες βιομηχανίες που
βρίσκονται σε κοντινή βιομηχανική περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, στις εκβολές του φτάνει ελάχιστο νερό. Η σύσταση του εδάφους απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του νερού μαζί με όλα τα βιομηχανικά απόβλητα και το εξαπλώνει σε ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα. Αποτέλεσμα αυτού είναι μια τεράστια περιοχή να έχει μολυνθεί -ίσως ανεπανόρθωτα -με διάφορα απόβλητα μεταξύ των οποίων και βαρέα μέταλλα, όπως και το γνωστό -λόγω της πρόσφατης δημοσιότητας -εξασθενές χρώμιο που είναι ένα στοιχείο καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο. Πλέον το νερό από τις πηγές και τις γεωτρήσεις όλης αυτής της περιοχής δεν κάνει για καμία ανθρώπινη χρήση, ήτοι, ούτε για πόση, ούτε για μαγείρεμα, ούτε για μπάνιο και πλύσιμο ρούχων, ούτε καν για πότισμα."


Ας μη μείνουμε με σταυρωμένα χέρια!
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Asopos SOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: